Archive for top Channel

AFMM’s AGGRESSION by Top Channel and Arb Security 18.06.09

Posted in AFMMTV with tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , on 19/06/2009 by afmmnews
Advertisements

CITY HALL PROTEST 180609 PROTESTA PARA BASHKISË

Posted in AFMMTV with tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , on 18/06/2009 by afmmnews

PRESS RELEASE AFMM 16 June 2009

Posted in NEWS with tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , on 16/06/2009 by afmmnews

Top Channel destroying bicentenary olive trees with bulldosers

Top Channel destroying bicentenary olive trees with bulldozers....

Today, on the 16 June 2009, around 9:00 am, bringing along a bulldozer and other equipment, Top Channel with the support of Jori Security (under contract simultaneously with Albafilm Ministry of Culture and Top Channel), without a construction or environment permit, started the macabre destruction of the trees and bicentenary olives in the premises of Kinostudio, at the ex-film lab building next to Marubi Academy.

This act was perpetrated, based on a Decision of the Council of Ministers which doesn’t permit constructions, but just the rent of existent surfaces specifying the obligation of not changing the destination of the existing objects land and building, and on a surrounding permit signed by Tirana’s Mayor and Chief of Opposition Edi Rama.

Despite the AFMM, civil society protest continuing from 120 Days, sometimes violently oppressed by and under the eyes of indifferent State and private police, the murdering of the trees, along with the vanishing of green spaces and the unicentrist betonisation, is today an aggressive cancer attacking every healthy cell of Albanian Citizens.

WE SAW HOW TIRANA AND ALBANIA DEGRADED DURING THOSE YEARS, IN THE NAME OF CAPITAL, BUSINESS, HOUSING, AN OSTENSIBLE DEVELOPMENT…

Today we can unanimously state, we passed from the bunker era to the concrete one.

But the Kinostudio is the historical place where Albanian collective memory was produced and stored. As such it can’t be the place of the contemporary concrete construction, same as the National Theatre and everything around it with the 2001 failed attempt of skyscraper concrete “modernization”.

Forgetting that it is a national necessity, the preservation and the care of “national memory” and of its representing institutions. One day we’ll have to show what we created and produced in this spot, it is today possible that only legends and myths remain as a witness.

AFMM was born in this territory as a continuation of this mission, that’s why we are on our right to preserve our academic facilities, as well as the destination of a space of European Emancipation of our country.

No citizen shall be subjected anymore to betonisation that is cutting the life’s breath, and should seek to meet all the rights of living standards:

dignity, clean air and not dust or cancer smog, non polluted water, where you see green spaces and not sad concrete, and when this ostensible citizen goes in his luxury apartment, will not feel bad by breathing the disgusting air of this city.

Pushed by those alarming destruction acts against the environment and its values, after alerting the Council of Ministers, the Ministry of Education, the Ministry of Culture, the Ministry of Interior, the Tirana City Hall, the Construction Inspectorate, the Municipal Police, receiving for only answer the silence, as only silence we received during the 120 days of siege along with State Police violence, the private security and especially the total INDIFFERENCE of the cultural public institutions as National Film Center, the Institute of Cultural Monuments and the Albanian Film Archive, located just a few meters where the physical violence and the environmental massacre, citizens, civil society representatives, university members of the Albanian Universities Consortium, representatives of the Albanian Filmmaker Association Lumière, and representatives of the legitimate land owners the Hysa family, will protest tomorrow 17 June 2009, at 10:00 am in front of the Tirana City Hall.

AFMM Public Relations Office

AFMM @ FREE ZONE (Zonë e Lirë)

Posted in AFMMTV with tags , , , , , , , , , , , , , , , on 13/06/2009 by afmmnews

Press Conference 01/06/09 video

Posted in AFMMTV with tags , , , , , , on 01/06/2009 by afmmnews

Video: AFMMTV

Deklaratë për shtyp 1 Qershor 2009

Posted in NEWS with tags , , , , , on 01/06/2009 by afmmnews

Tiranë, 1 qershor, 2009

 

picture-221

 

DEKLARATË PËR SHTYP

 

Më datë 30.05.2009, në orën 8:00 të mëngjesit Akademisë së Filmit dhe Multimedias Marubi iu ndërpre në mënyrë të dhunshme hyrja-dalja e studentëve dhe pedagogëve në godinën ku ky institucion ushtron aktivitetin akademik. 

 

Administrata e Top-Channel me punëtorët e saj, mbështetur në një vendim të qeverisë Berisha që nuk përkon aspak me realitetin në Akademinë Marubi, si dhe një firme të Z. Edi Rama rrethuan në mënyrë të dhunshme dhe nisën të dëmtojnë parkun e gjelbër dhe investimet e bëra prej 5 vjetëve në Akademinë Marubi. Kjo përpjekje është në vazhdën e 4 muajve shantazhi dhe diskriminimi kundër reputacionit në plan kombëtar dhe ndërkombëtar të Akademisë Marubi. 

 

Fakti që prej kaq kohësh i jemi drejtuar autoriteteve te vendit për zgjidhjen e çështjes Marubi për të cilën kemi bërë dhe kallëzim penal pranë prokurorisë dhe kjo çështje vazhdon të degradojë tragjikisht, na bën të kuptojmë ekzistencën e një marrëveshjeje të fshehtë e cila nuk do t’ia dijë as për Kushtetutën e Shqipërisë që mbron me ligj integritetin e kampuseve universitare, dhe as për kurrfarë akti të tjetër ligjor.  

 

Hapat antiligjore që po ndërrmerren çdo ditë nga kjo marrëveshje e fshehtë po çojnë në shkatërrimin e pronës publike në prerjen e ullinjve 100 vjeçar dhe në betonizimin e sipërfaqeve të gjelbra. Z. Çashku sapo është kthyer nga një takim me 18 personalitete të shquara, anëtarë të Akademisë Europiane të Filmit. Ky takim u organizua nën patronazhin e Z. Jose Manuel Baroso, Kryetar I Komisionit Europian. Në këtë takim Z.Çashku trajtoi dhe çështjen dramatike Marubi, ku për ironi të fatit takimi lidhej drejtpërdrejt me të ardhmen e kulturës dhe arsimit në Europë, dhe në mënyrë të veçantë mbështetja e shkollave filmike e mediatike nga qeveritë e vendeve Europiane. Këto shkolla lidhen drejtpërdrejt me epokën e kulturës së imazhit të shekullit XXI. Kjo mbledhje do të pasohet së shpejti nga deklaratat e veçanta të Këshillit të Europës drejtuar qeverive përkatëse të vendeve anëtare. 

 

Në këto kushte i bëjmë thirrje dhe një herë autoriteteve të heqin rrethimin në hyrjen e mjediseve të Akademisë Marubi. Kjo thirrje u drejtohet të gjithë aktorëve politikë që ndjejnë përgjegjësi morale dhe politike në një kohë fushate zgjedhore. Nuk mundet në situatën më vendimmarrëse të një shoqërie siç janë zgjedhjet, përpara syve të zgjedhësve të dëmtohet kaq dhunshëm një institucion universitar, sikurse është Akademia e Filmit dhe Multimedias Marubi. 

 

Duhet të lumturohemi të gjithë për rrugën Durrës Kalimash por duhet të kuptojmë njëherë e mirë se rrugët e mendjes dhe shpirtit sikurse është dhe Akademia Marubi që ka studentë nga Maqedonia, Kosova, Mali i Zi, si dhe nga Shqipëria janë po kaq kapitale për të ardhmen tonë. 

 

AKADEMIA E FILMIT DHE MULTIMEDIAS MARUBI

REKTOR 

KUJTIM ÇASHKU

 

AFMM, top channel invasion DOC p2

Posted in AFMMTV with tags , , , on 31/05/2009 by afmmnews